Diederik van Vleuten Mijn nachten met Churchill NPO2
DELEN

Mijn nachten met Churchill wordt 4 juni uitgezonden bij NPO2

NPO2 zendt zondag 4 juni, op eerste Pinksterdag, om 22.10 uur de voorstelling Mijn nachten met Churchill uit van Diederik van Vleuten.

Mijn nachten met Churchill

In Mijn nachten met Churchill probeert Nederlands enige echte stand up historyteller Diederik van Vleuten antwoord te krijgen op de vraag waarom zijn vader, in plaats van hem vertrouwelijk in te wijden in de wereld van seks, drank, voetbal en geld – de onwrikbare pijlers van het mannenbestaan -, zijn zoon liever complete redevoeringen van Winston Churchill leerde.

En waarom hij meer dan vijftig jaar na het overlijden van Churchill bijna iedere dag, maar zeker iedere nacht aan de legendarische oorlogsleider denkt.

Zijn zoektocht naar de antwoorden voert hem op een vermakelijke, confronterende en ontroerende manier terug naar de geestgronden van zijn kleurrijke familie en het landgoed van de oude Winston zelf. In Chartwell valt het kwartje. Dus dáárom was het. Had dat meteen gezegd. Dat had behoorlijk wat nachtrust gescheeld. Een schat aan verhalen, een smaakvol decor, stemmige muziek en dat alles in de regie van Berend Boudewijn. Dat is Mijn nachten met Churchill. Als dat niet van Vleuten’s finest hour wordt heeft hij het uitsluitend aan zichzelf te danken.

De pers over Mijn nachten met Churchill

AD (*****):
“Zijn derde programma is zonder meer zijn persoonlijkste. (…) Churchill, verbeeld door een bronzen buste die in de hal van het ouderlijk huis stond, is de spil in de vertelling die de toeschouwer aan zijn stoel kluistert. Mijn nachten met Churchill is een juweel. Diederik van Vleuten toont compassie en emotie en is kwetsbaar als nooit tevoren.”

TROUW (*****):
“Van het ene verhaal rolt hij in het andere, van de bouillabaisse van zijn moeder naar de legendarische uitspraken van Churchill (‘No Sports!’), van zijn vaders vijftigste verjaardag naar zijn eigen, lethargische studententijd in Amsterdam. (…) Als een dirigent weet van Vleuten de zaal muisstil te krijgen. (…) ‘Mijn nachten met Churchill’ is fenomenaal, overrompelt en ontroert.”

Diederik is in theaterseizoen 2017-2018 met zijn nieuwe programma Nog Nooit Vertoond in de theaters te zien. De kaartverkoop is inmiddels bij de meeste theaters gestart.