Voorproefje Bruto Nationaal Geluk van Lebbis en Jeroen Smit in DWDD
DELEN

Voorproefje ‘Bruto Nationaal Geluk’ in DWDD

Hans Sibbel en Jeroen Smit gaven dinsdagavond een voorproefje van Bruto Nationaal Geluk in De Wereld Draait Door. Zo’n zeventig studenten kregen een theatraal lesje economie.

Bruto Nationaal Geluk
In Bruto Nationaal Geluk leggen Lebbis en Jeroen uit waarom de mensheid zich niet in moet laten pakken door banken, overheden, multinationals of het marktmechanisme. “De economie heeft ons in een ijzeren greep genomen. Dat moet stoppen. We willen dat mensen op een andere manier naar de economie gaan kijken en hun gedrag aanpassen”, aldus Hans Sibbel. Met de voorstelling proberen ze een oplossing te bieden. ‘Wij gaan de economie voor ons karretje spannen. Samen met U. Zoals het bedoeld is.’

Lebbis en Jeroen Smit

Hans Sibbel studeerde economie maar staat al jaren op het podium als Lebbis. Jeroen Smit studeerde bedrijfskunde en journalistiek is onder andere chef economie bij het Algemeen Dagblad.

Buzzmaster

De voorstelling in het theater is interactief, met publiek dat via Buzzmaster op smartphones persoonlijke vragen over geldkwesties beantwoordt. De resultaten worden getoond op een groot scherm en door Sibbel en Smit besproken. Smit: ‘Wij beweren straks in het theater dat we ons moeten ontworstelen aan de greep van de economie. Ze moeten het zelf oplossen en hun gedrag veranderen. Dus ouderwets top-down een verhaal over mensen uitstorten, dat kan niet.”

Theatertour

Lebbis en Jeroen Smit zijn slechts 12 keer in het theater te zien met deze voorstelling.
De eerste voorstelling vindt 16 september plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna touren zij met Bruto Nationaal Geluk van Groningen tot Maastricht.