Boekpresentatie Diederik van Vleuten: 'Daar werd wat groots verricht'
DELEN

Boekpresentatie Diederik van Vleuten: ‘Daar werd wat groots verricht’

Boekpresentatie Diederik van Vleuten. Vandaag wordt het eerste exemplaar van Daar werd wat groots verricht – het boek uitgereikt. In de Amstelkerk in Amsterdam presenteert Diederik van Vleuten het boek, naar zijn gelijknamige theaterhit.

Daar werd wat groots verricht

Het verhaal gaat over Diederiks oudoom Jan. Het is een persoonlijk verhaal van zijn kindertijd op Java, zijn jeugd in Nederland, een opleiding in Zuid-Afrika en in 1930 de terugkeer naar Indië. Na het uitbreken van WO II maakt Jan aan den lijve het historische drama mee van de Japanse bezetting van de archipel, de daaropvolgende politionele acties en het onafwendbare afscheid van Nederlands-Indië.

Familiearchief

Het verhaal is gebaseerd op het Indisch familiearchief van de vader van Diederik van Vleuten. Zeven dozen vol brieven, documenten, dagboeken en fotoalbums waarin het verhaal wordt verteld van drie generaties Van Vleuten in de Oost. In het archief bevonden zich ook de memoires van oom Jan, ruim 700 pagina’s. Gebruikmakend van het ongekend rijke fotomateriaal uit het archief plaatst Diederik de lotgevallen van zijn familie tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van Nederland en de ondergang dan diens koloniale imperium in Zuidoost-Azië.

Theatervoorstelling

Daar werd wat groots verricht was het eerste soloprogramma van Diederik in 2010. De voorstelling werd bekroond met de Prijs van Kritiek, de jaarlijkse prijs van de Kring van Nederlandse Theatercritici en was in 2011 genomineerd voor de Poelifinario. Daar werd iets groots verricht werd uitgebracht op DVD en is nog altijd te bestellen.

DWDD

Vrijdag 9 maart schuift Diederik van Vleuten aan bij De wereld draait door. Hij vertelt daar over zijn boek in het kader van de boekenweek, die van 10 t/m 18 maart is.

Nog nooit vertoond

Dit voorjaar komt Diederik van Vleuten met een nieuwe voorstelling; Nog nooit vertoond. De afsluiting van een historisch drieluik. Van Vleuten maakte drie solovoorstellingen waarin hij zijn familiegeschiedenis tegen het licht hield van Nederlands-Indië, de Eerste Wereldoorlog en Winston Churchill. Dát is Nog nooit vertoond

Let op! De voorstelling is alleen te zien in een beperkt aantal theaters van 2 mei t/m 9 juni 2018.