Duizend bezoekers per dag voor tentoonstelling Kamagurka
DELEN

Duizend bezoekers per dag voor tentoonstelling Kamagurka

Het Noordbrabants Museum ontvangt zo’n duizend bezoekers per dag voor de overzichtstentoonstelling van Kamagurka. Kamagurkistan, voorbij de grenzen van de ernst is nog tot en met 28 oktober te zien in het museum in Den Bosch.

Mensen zeggen altijd: ‘ja, maar er zijn grenzen aan humor’. Ik zeg: ‘nee, er zijn grenzen aan de ernst’.” – Kamagurka

Tentoonstelling

Kamagurka is het pseudoniem voor Luc Zeebroek. Al meer dan 50 jaar maakt hij cartoons, tekeningen, schilderijen, muziekstukken en theaterperformances. Hij publiceert dagelijks in NRC en de Belgische Standaard. De tentoonstelling toont de hoogtepunten uit het oeuvre van de Belgische kunstenaar. Samen met Michiel Romeyn (bekend van Jiskefet) was Luc Zeebroek te gast bij talkshow M. Ze praatten over absurdisme in deze tijd.

“Het pak slaag dat je krijgt als je iets maakt wat mooi is.” – Kamagurka

Boek

Kunsthistoricus en Kamagurka-fan Kim Ouweleen heeft een gelijknamig boek geschreven waarin hij het werk van Kamagurka uiteen zet: “Door schokkende situaties plotsklaps nog erger te maken dan zij al zijn, verschaft Kamagurka zichzelf een vorm van houvast en daarmee ook de lezer. Dit expliciet chargeren van de krochten van het menselijk brein en de onvoorspelbaarheid van leven, leidt tot een narrige vorm van humor. Eentje die de waan van het bieden van troost overslaat en daardoor juist een vorm van troost biedt.” Het boek is online te koop en in de museumshop van het Noordbrabants Museum.

Theatervoorstelling

Naast de expositie is Kamagurka ook bezig met een nieuwe theatervoorstelling. De grenzen van de ernst is een voorstelling waarin Kamagurka afwisselend speelt en leest. Hij mixt nieuw materiaal dat hij voor het eerst laat horen met tekst die tot dertig jaar terug kan gaan. Archeo-logisch dus, maar tegelijkertijd verrassend actueel. Net zoals Bob Dylan en The Rolling Stones brengt Kama af en toe een oude hit die klinkt als een nieuwe. Naast spelen en voorlezen gaat Kama natuurlijk ook de interactie aan met het publiek: improvisatie!! Bovenal: in het door Kamagurka geschapen land Kamagurkistan draait alles om humor.

De voorstelling is in het voorjaar te zien in de Nederlandse theaters.