Literair debuut Tim Fransen 'Brieven aan Koos' nu te koop
DELEN

Literair debuut Tim Fransen ‘Brieven aan Koos’ nu te koop

Brieven aan Koos: Een commercieel aantrekkelijke mix van avontuurlijke reisverhalen, filosofische overpeinzingen, persoonlijke ontboezemingen en komische terzijdes.

“Dit laatste had ik voorgesteld als ondertitel, maar is door meerdere partijen afgewezen omdat het er ironisch genoeg ‘minder commercieel aantrekkelijk’ van zou worden. Fair enough”, aldus Tim Fransen.

‘Ontroerend en onweerstaanbaar grappig.’ – Theo Maassen

Brieven aan Koos

Moeten we een gelukkig, of eerder een waardevol leven nastreven? Wat is er überhaupt van waarde, in het licht van onze eindigheid? En waarom drinken mensen wijn terwijl druivensap overduidelijk zoveel lekkerder is?

Cabaretier en filosoof Tim Fransen verlaat zijn veilige plekje in de bibliotheek en trekt erop uit, vastbesloten de antwoorden te vinden op de grote vragen van het leven. Terwijl hij zijn filosofische helden achterna reist – Immanuel Kant, Karl Marx, Friedrich Nietzsche, Albert Camus – belandt hij in onverwachte avonturen. Hij legt bloemen bij het graf van een onbekende man, rent angstig door een steeg in de hoerenbuurt van Leipzig en verzorgt bejaarden in een Russisch tehuis.

Zijn lessen tekent hij op in brieven aan zijn goede vriend Koos; brieven die een even grote schat aan wijsheid als klunzigheid bevatten.

Brieven aan Koos ligt vanaf nu in de winkels en is ook online te bestellen. Er stond deze week al een voorpublicatie in de Volkskrant. Bekijk hieronder het fragment terug van Tim bij DWDD.

‘Als je het uit hebt, begrijp je beter hoe de wereld werkt en waarom Tim Fransen geen partner heeft.’ – Philip Huff

Het kromme hout der mensheid

Tim Fransen (1988) is cabaretier én filosoof. Met zijn eerste filosofische cabaretvoorstelling won hij de Neerlands Hoop, de prijs voor het grootste cabarettalent. Momenteel is zijn tweede voorstelling in reprise en tourt hij door het land met Het kromme hout der mensheid.

Tim Fransen - Het kromme hout der mensheid - Fotograaf ByNadia

Poelifinario

Het kromme hout der mensheid is in de race voor de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het afgelopen seizoen, in de categorie engagement. Nieuw dit jaar zijn de drie categorieën; entertainment, kleinkunst en engagement. De Cabaretprijzen worden aanstaande maandag in Diligentia in Den Haag uitgereikt.

Juryrapport

De VSCD-cabaretjury over Het kromme hout der mensheid: “Tim Fransen bewijst andermaal zijn grote klasse als filosofisch cabaretier door de looppaden van Immanuel Kant, Ludwig van Beethoven en Napoleon Bonaparte ingenieus met elkaar te kruisen. Binnen een zorgvuldig opgebouwd raamwerk zet hij op meesterlijke wijze onze afbrokkelende beschaving af tegen de Verlichting. Tim tilt met zijn muzikaliteit het programma naar een hoger niveau, en bovendien weet hij met gortdroge humor de nodige luchtigheid aan te brengen. Dat is zijn kracht. Het publiek hangt aan zijn lippen en ondergaat ademloos zijn verhaal. Waar Tim zich afvraagt ‘wie is de mens?’ stellen wij de vraag: ‘waar ligt zijn plafond?’.”