Tim Fransen wint Poelifinario met 'Het kromme hout der mensheid'
DELEN

Tim Fransen wint Poelifinario met ‘Het kromme hout der mensheid’

Tim Fransen nam vanavond de Poelifinario in ontvangst. Hij krijgt de cabaretprijs voor zijn filosofische cabaretvoorstelling Het kromme hout der mensheid.

Vanavond ontving Tim Fransen de Poelifinario in theater Diligentia in Den Haag. De Poelifinario is de cabaretprijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen.

Neerlands Hoop

De Neerlands Hoop ging dit jaar naar het duo Rundfunk. Dat is de cabaretprijs voor de meest veelbelovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief. De Neerlands Hoop ontving Tim Fransen in 2016 voor zijn debuutvoorstelling Het failliet van de moderne tijd.

“Tim Fransen hoort bij de top. Het kromme hout der mensheid is een prachtige voorstelling. (…) Snel en verrassend in onthullende biografische verbindingen, abrupt in sublieme wendingen en met venijnige, ontregelende humor.” – Dagblad van het Noorden (★★★★)

Juryrapport

“Tim Fransen bewijst andermaal zijn grote klasse als filosofisch cabaretier door de looppaden van Immanuel Kant, Ludwig van Beethoven en Napoleon Bonaparte ingenieus met elkaar te kruisen. Binnen een zorgvuldig opgebouwd raamwerk zet hij op meesterlijke wijze onze afbrokkelende beschaving af tegen de Verlichting. Tim tilt met zijn muzikaliteit het programma naar een hoger niveau, en bovendien weet hij met gortdroge humor de nodige luchtigheid aan te brengen. Dat is zijn kracht. Het publiek hangt aan zijn lippen en ondergaat ademloos zijn verhaal. Waar Tim zich afvraagt ‘wie is de mens?’ stellen wij de vraag: ‘waar ligt zijn plafond?’.”

De VSCD-cabaretjury nomineerde zes voorstellingen voor de Poelifinario en vijf voorstellingen voor de Neerlands Hoop. Nieuw dit jaar waren de drie categorieën entertainment, engagement en kleinkunst. De andere genomineerden voor de categorie engagement waren Richard Groenendijk met Om alles en Veldhuis & Kemper met Geloof ons nou maar.

Reprise

Het kromme hout der mensheid gaat dit seizoen in reprise en is nog tot en met maart in de Nederlandse theaters te zien.

Brieven aan Koos

Naast cabaretier en filosoof is Tim Fransen ook schrijver. Voor zijn literaire debuut verlaat hij zijn veilige plekje in de bibliotheek en trekt erop uit, vastbesloten de antwoorden te vinden op de grote vragen van het leven. Terwijl hij zijn filosofische helden achterna reist – Immanuel Kant, Karl Marx, Friedrich Nietzsche, Albert Camus – belandt hij in onverwachte avonturen. Hij legt bloemen bij het graf van een onbekende man, rent angstig door een steeg in de hoerenbuurt van Leipzig en verzorgt bejaarden in een Russisch tehuis. Zijn lessen tekent hij op in brieven aan zijn goede vriend Koos; brieven die een even grote schat aan wijsheid als klunzigheid bevatten.

Brieven aan Koos ligt vanaf nu in de winkels en is ook online te bestellen.