Diederik van Vleuten op 3 mei in oorlogsvertelling bij NTR - Bunker Theaterzaken
DELEN

Diederik van Vleuten op 3 mei in oorlogsvertelling bij NTR

Op 3 mei aanstaande zendt de NTR een bijzondere documentaire uit. Of liever gezegd, een kruising tussen een documentaire en een theatervertelling. In De Onzichtbare Man vertelt Diederik het verhaal van Jacques Philippa, een oorlogsmisdadiger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij in dienst van de Waffen SS en als commandant van de Landwacht in Drenthe de drijvende kracht achter de beruchte Bloedploeg Norg. Hij was verantwoordelijk voor talloze razzia’s, arrestaties met grof geweld, mishandeling en marteling.
Voor die daden werd hij na de oorlog ter dood veroordeeld. Bij verstek, want na de Duitse capitulatie in mei 1945 leek hij van de aardbodem verdwenen. Maar dat was hij niet. In het voorjaar van 1974 werd hij gearresteerd in Den Haag en kwam de ongelooflijke waarheid aan het licht: 29 jaar lang had hij zich verborgen gehouden op de zolder van zijn ouderlijk huis in de Haagse Vogelwijk. Zonder dat iemand, behalve zijn allernaaste familie, er iets van wist. Zonder ooit een voet buiten de deur te zetten.
In De Onzichtbare Man vertelt Diederik in een theatrale setting Philippa’s geschiedenis, afgewisseld met historische beelden en getuigenissen van Philippa’s nichtje Olga, die voor deze bijzondere gelegenheid haar verhaal en dat van haar familie met ons wilde delen.
Voor De Onzichtbare Man schreef Diederik het scenario. De regie is in handen van Hein Hoffman, Hasan Evengrun tekent voor de research.

De Onzichtbare Man. Maandag 3 mei NPO 2 aanvang 20.30 uur