André Manuel – Vierkant formaat – Credits Roger Cremers
André Manuel – Vierkant formaat – Credits Roger Cremers
bg10-S

André Manuel

De Zieke Geest

De mens, het blijft een raadselachtig wezen.

Want waarom kiest de één voor een carrière als pornoacteur terwijl de ander niet verder komt dan een keertje voorzichtig masturberen bij de nieuwste Wehkamp-gids. En hoe komt het dat het altijd mannen zijn die een baantje als seriemoordenaar ambiëren terwijl alle vrouwen niet verder komen dan een rolletje als slachtoffer? Hoe wordt een mens oorlogsmisdadiger en hoe wordt een mens een vredesengel? Wat is het verschil tussen een clown en een president? Bestaat er goed zonder kwaad? Is zwart mogelijk zonder wit? En wat doen we met al het grijs?

Het zijn vragen waarop Manuel een antwoord gaat vinden. In De Zieke Geest. Deel 1 van een nu al legendarisch drieluik. Later volgen nog Het Goddelijke Lichaam en De Eenzame Ziel. Maar dat komt nog. Nu eerst De Zieke Geest. Manuel’s 18e programma. Eindelijk volwassen! 

De Pers

De pers over De Zieke Geest:

Theaterkrant (keuze van de criticus):

‘André Manuel oogt fris, fruitig en energieker dan ooit’

‘Met die zieke geest is het anderhalf uur heerlijk genieten, grinniken, schateren en besmuikt lachen.’

NRC (●●●●):

‘Tere zielen hebben bij Manuel niks te zoeken. Hij stampt graag op tenen en trakteert de bezoekers daarbij uitdagend op een triomfantelijke blik en een sardonische grijns. Tegelijk voel je de ironische onderlaag als hij zich portretteert als de strijder voor het vrije woord.’ 

De Volkskrant (★★★☆☆)

‘Gaat André Manuel zijn toon matigen? Nee, hij blijft op eigenzinnige wijze vrijheid verdedigen’

André Manuel over de recensie van De Volkskant:

beetje vaag verhaal

maar goed

het is dan ook een vaag programma

Agenda

vr 22 mrt

De Zieke Geest

  • Kampen
  • Stadsgehoorzaal Kampen
  • 20:15 uur
Toon meer Toon minder
bg_light

Ik vergelijk religie met masturberen: dat mag best in het openbaar, maar dan zeg ik er wel wat van.

Over André

Grofgebekt, geëngageerd, bikkelhard en veelzeggend.

Al ruim 25 jaar staat deze Tukker bekend als de bikkelharde satiricus. De shows van deze compromisloze bulldozer zit vol incorrecte schimpscheuten, harde grappen en beledigingen. Maar Manuel zet ze zo slim en functioneel in dat je weinig anders kunt dan de conclusie van de Volkskrant onderstrepen: ‘’André Manuel is een van de interessantste cabaretiers in Nederland.’’

André Manuel, geboren in het Twentse Diepenheim in 1966, Tukker in hart & nieren. In zijn tienerjaren grijpt de jonge André naar de gitaar en weet vanaf dat moment; ‘dit is wat ik wil doen.’ Hij experimenteert en leert zichzelf het instrument te bespelen. Een vooropleiding van het conservatorium laat hem kennismaken met de schoolse wereld achter een muzikaal bestaan. Een kort samenzijn. Hij wil meer, hij wil vrij, hij wil zijn eigen weg.

Ongezouten mening

Op zijn twintigste kan hij leven van de muziek. Als deel van de band Fratsen, brengt hij maatschappijkritische nummers de wereld in. Wanneer de band stopt, verweeft het cabaret zich meer en meer door zijn liederen vol ongezouten meningen. De uitleg die hij geeft bij zijn liedjes wordt steeds langer. Totdat zich een voorstelling ontpopt die echt cabaret genoemd mag worden. Hij schopt tegen alledaagse dingen aan. Hij wil niet meedoen met een hype en mengt zich in politiek en maatschappelijk debat.

André Manuel: “We hebben ploeteraars nodig die nieuwe dingen maken waar niemand wat van snapt. Daaruit komt later iets wat begrijpelijker is voor meer mensen.”

André Manuel is inhoudelijk, geestig, fantasierijk en gitzwart. Niemand laat hij onberoerd.

bg_light

André Manuel is scherper dan ooit. Hij strooit zout in een recordaantal wonden en zoekt de grens van de beschaving op.

Parool