André Manuel, geboren in Twente. Een Tukker in hart en nieren
DELEN

André Manuel

Grofgebekt, geëngageerd, bikkelhard en veelzeggend.

Al 25 jaar staat deze Tukker bekend als de bikkelharde satiricus. De shows van deze compromisloze bulldozer zit vol incorrecte schimpscheuten, harde grappen en beledigingen. Maar Manuel zet ze zo slim en functioneel in dat je weinig anders kunt dan de conclusie van de Volkskrant onderstrepen: ‘’André Manuel is een van de interessantste cabaretiers in Nederland.’’

André Manuel, geboren in het Twentse Diepenheim in 1966, Tukker in hart & nieren. In zijn tienerjaren grijpt de jonge André naar de gitaar en weet vanaf dat moment; ‘dit is wat ik wil doen.’ Hij experimenteert en leert zichzelf het instrument te bespelen. Een vooropleiding van het conservatorium laat hem kennismaken met de schoolse wereld achter een muzikaal bestaan. Een kort samenzijn. Hij wil meer, hij wil vrij, hij wil zijn eigen weg.

André Manuel is scherper dan ooit. Hij strooit zout in een recordaantal wonden en zoekt de grens van de beschaving op.” (Parool)

Ongezouten mening

Op zijn twintigste kan hij leven van de muziek. Als deel van de band Fratsen, brengt hij maatschappijkritische nummers de wereld in. Wanneer de band stopt, verweeft het cabaret zich meer en meer door zijn liederen vol ongezouten meningen. De uitleg die hij geeft bij zijn liedjes wordt steeds langer. Totdat zich een voorstelling ontpopt die echt cabaret genoemd mag worden. Hij schopt tegen alledaagse dingen aan. Hij wil niet meedoen met een hype en mengt zich in politiek en maatschappelijk debat.

André Manuel: “We hebben ploeteraars nodig die nieuwe dingen maken waar niemand wat van snapt. Daaruit komt later iets wat begrijpelijker is voor meer mensen.”

André Manuel is inhoudelijk, geestig, fantasierijk en gitzwart. Niemand laat hij onberoerd.

Boekingen

Scenefoto: "De Onzen"
André Manuel, Fotograaf Edwin Goed
Scenefoto: 'Het geval apart'
Andre Manuel fotograaf Gerrit de Heus
Scenefoto: 'BONZAAI !!!'
Andre Manuel fotograaf Henk Treur

'‘Ik heb niet de illusie dat ik met mijn cabaret de wereld kan veranderen. Cabaret heeft geen andere functie dan die van het levenslied. Ik ben niet belangrijker dan Pierre Kartner.’ '

-