Leids Cabaret Festival - Bunker Theaterzaken
DELEN

BNNVARA Leids Cabaret Festival

Van de stessvrije audities in cafésetting tot een weekend lang werken met topregisseurs die samen met de deelnemers de voorstelling naar een hoger plan tillen: meedoen aan het Leids Cabaret Festival is hoe dan ook een groot avontuur. Deelnemers worden klaargestoomd voor een waanzinnige week in de Leidse Schouwburg, waarbij zij volledig in de watten worden gelegd, zodat zij samen met hun concullega’s kunnen shinen voor ruim 500 man publiek. En natuurlijk een jury.

STUDENTENPRIJS

Met het introduceren van de Studentenprijs gaan we een beetje back to our roots . De studentenjury bestaat uit vier leden van verschillende Leidse verenigingen: L.S.V. Minerva, A.L.S.V. Quintus, L.V.V.S. Augustinus en SSR-Leiden. Zij reiken tijdens de finale de Studentenprijs uit aan één van de acht deelnemers. Wie willen zij graag terugzien met een optreden voor studenten tijdens de El Cid week in Leiden….?

 

JURYPRIJS EN PUBLIEKSPRIJS

Het BNNVARA Leids Cabaret Festival kent een juryprijs en een publieksprijs. Veel deelnemers en winnaars zijn nu nog steeds bekend als cabaretier. Enkele winnaars zijn: Najib Amhali, Erik van Muiswinkel, Lebbis en Jansen, Sanne Wallis de Vries, Wim Helsen, Micha Wertheim. En van de jongere generatie: Katinka Polderman, De Partizanen, Tim Fransen.

 

SINDS 1978

Het ‘Leids’ werd in 1978 voor het eerst gehouden vanuit de Leidse studentenvereniging Augustinus, met Harry Kies als initiatiefnemer en organisator.

 

De eerste editie van het festival was bedoeld als geëngageerde tegenhanger van Cameretten uit Delft of later Rotterdam. Kort na oprichting van het Leids Cabaret Festival in 1978, bleek er bij de nieuwe generatie cabaretiers behoefte aan een gedegen behartiging van niet alleen de zakelijke maar ook de artistiek inhoudelijke belangen. Daar is Bunker Theaterzaken uit voortgekomen.