Erik van Muiswinkel & Justus van Oel - Bunker Theaterzaken
DELEN

Bio

Justus van Oel en Erik van Muiswinkel vormden eerder de cabaretgroep Zak en As. In 1985 wonnen ze, begeleid door Eric Eijgenraam, het Leids Cabaret Festival.

In 1989 werd Eijgenraam vervangen door Diederik van Vleuten, maar in 1991 was Van Oel uitgekeken op het cabaret en hief hij Zak & As op. Maarten Wansink deed mee bij het laatste programma als speler en regisseur.

In latere jaren werkten de leden van Zak & As nog op verschillende manieren met elkaar samen. Van Oel schreef voor Erik van Muiswinkel de voorstelling De Mensenvriend en Van Muiswinkel en Diederik van Vleuten vormden jarenlang een cabaretduo. Daarnaast waren ze te zien in de televisieprogramma’s Kopspijkers en Studio Spaan. In 2001 werkten Van Oel, Van Muiswinkel en Van Vleuten mee aan het theaterprogramma ‘Mannen voor vrouwen’.

Jarenlang gingen Erik en Justus ieder hun eigen weg, en moesten er niet aan denken om met de ander te ruilen. En dat levert een prettig soort getreiter op.

“Roem is alles, kunst is niks. Vanaf het begin van Zak & As dacht de zaal dat die Van Muiswinkel alles ook had verzonnen en geschreven. Want hij was die leuke typetjesman, die vooraan stond en het publiek inpakte. Erik pakte het hele podium, nam de hele voorstelling over. Zoiets wordt dus al snel een vanzelfsprekende werkelijkheid. Ik schreef en hij was de perfecte charismatische uitvoerder.” (Justus van Oel)

Zak & As maakte vier programma’s: Hij is Justus, Wij zijn Eric, Het nut van de neushoorn, De Nationaal Kampioen en de laatste Zak & As ontkent alles.