Erik van Muiswinkel, bekend van oa. Cojones en Dit was het Nieuws
DELEN

Erik van Muiswinkel

Imitator, charmant, talig, intelligent en een ware vakman.

Erik van Muiswinkel, geboren in 1961 in Eemnes, gaat als jonge knul Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren in Amsterdam. Tijdens zijn studie wordt hij redacteur van een Amsterdams studentenblad. Een passende keuze. Het pad dat hij na zijn afstuderen wil volgen, ligt minder voor de hand. Het cabaret.

 “Van Muiswinkel is een charismatische podiumpersoonlijkheid, een man naar wie je graag wilt luisteren.” (Parool).

Samen met Justus van Oel en Eric Eijgenraam vormt Erik de cabaretgroep Zak & As. Ze winnen in 1985 het Leids Cabaret Festival! Zodra Diederik van Vleuten zich voegt in de groep, ontstaat er meer. Niet alleen verkennen zij samen de radio en televisie, ook begint zich een nieuw cabaretduo te vormen tussen Erik en Diederik. Een duo dat in 1997 voor het eerst met een avondvullend programma op het podium staat.

Erik van Muiswinkel: Het gekke is dat ik me, veel minder dan vroeger, druk maak om hoeveel er gelachen wordt. Ik raak minder in paniek als ik niet precies weet wat ik ga doen.”

Televisie en radio

Naast het podium verwerft Erik zich langzamerhand een plek op de Nederlandse televisie en radio. Hij wil meer dan alleen het theater en proeft en probeert met succes. Jaren en heel wat programma’s later, willen zowel Diederik als Erik een eigen weg in het cabaret. Ze willen solo en het is ze gegund. Erik van Muiswinkel pakt zijn publiek in met een nieuwe variant van zijn kunsten. Zelfs de zeer gewaagde keuze om een oudejaars te maken, wordt met applaus onthaald.

In seizoen 2015/2016 was Erik met tal van collega’s voor het derde opeenvolgende seizoen te zien in het mede door hem bedachte satirische tv-programma Cojones. 

In 2017 sprak hij een van de hoofdrollen in van “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” in BNN-VARA-programma ‘De Nieuws BV‘ op NPO Radio 1.

Tourdata Boekingen

'Het gekke is dat ik me veel minder dan vroeger, druk maak om hoeveel er gelachen wordt. Ik raak minder in paniek als ik niet precies weet wat ik ga doen.'

-