Kamagurka, cartoonist en cabaretier. Bekend in Nederland en België
DELEN

Kamagurka

Prikkelt je fantasie, rekt je voorstellingsvermogen op en zaait verwarring met de overtreffende trap van absurditeit.

*** Kamagurka zal in het voorjaar van 2021 met Herr Seele verschillende theaters in Nederland aandoen. Tourdata vanaf oktober 2020 op deze site. ***

 

Kamagurka (alias Luc Zeebroek), geboren in 1956 aan de Belgische kust, studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Hij stopt net vóór zijn eindexamen. Wanneer Kamagurka begint als cartoonist, vergaart hij snel roem bij het Belgisch weekblad HUMO. Hij publiceert vervolgens in verscheidene landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland.

“Het is een soort superieur absurdisme dat Kamagurka eigen is.” (NRC)

Icoon

Televisie, exposities en de radio laat hij niet onberoerd. Kamagurka is een veelkunner en maakt gebruik van alle media die op zijn pad komen. Hij is een icoon en wordt door zijn fans liefkozend Kama genoemd. Zijn absurdistische blik, soms wrede slapstick en ontregelende humor werken bevrijdend, maar lokken wel eens boze reacties uit.

Kamagurka: “Mijn publiek is mijn houvast. Zonder publiek ben ik een zot. Ik bekijk de dingen met de blik van een kind of gek en vertaal ze zo dat mensen die niet gek of kind zijn erom kunnen lachen. (…) Een boer zaait en oogst, maar ik ben heel ernstig bezig met dingen die totaal geen nut hebben. Gelukkig heb ik een alibi: de mensen. Door hen raak ik niet in een isolement en verdien ik mijn boterham. Voor hetzelfde geld krijg je alleen maar psychiaters over de vloer. Veel kunstenaars zijn uiteindelijk achter hun schrijf- of tekentafel verdwenen en krankzinnig geworden.

Ik heb het geluk dat mijn kunst mijn gektes opvangt.” (2013/Vrij Nederland)

Tourdata Boekingen

Scenefoto Kamagurka
Fotograaf Floren van Olden
Scenefoto Kamagurka
Fotograaf Floren van Olden

'‘Bij de IS zullen ook niet veel absurdisten rondlopen die volle zalen trekken.'

-