Lenette van Dongen, bekend van o.a. The Passion - Bunker Theaterzaken
DELEN

Lenette van Dongen

Theatraal, gevoelig, ijzersterk en bevlogen.

In seizoen 2018-2019 is Lenette terug in het theater met ‘Paradijskleier’.

Lenette van Dongen is geboren in 1958 in Zaandam. Ze volgt een opleiding tot dansdocent en start in 1980 haar eigen balletschool. Een goede start, maar ze wil verder leren. Na drie jaar lesgeven doet ze auditie voor de Academie voor Kleinkunst. Ze wordt aangenomen en verkoopt haar school. Er volgen prachtige kansen en ze grijpt ze allemaal.

“Met een aantrekkelijke combinatie van grove taal en charme houdt Van Dongen de zaal heel knap binnenboord.” (Volkskrant)

Na mee te doen in de musical ‘Tsjechov’ krijgt Lenette een beurs om in Londen een comedy stage te lopen bij Lenn Lowe. Een buitenkansje en het begin van een solocarrière op het podium. In 1993 is het eindelijk zover. Haar eerste programma is een feit. Ze krijgt lovende reacties en wint de Pall Mall Export Prijs voor haar veelbelovende talent.

Lenette van Dongen: “Ik laat gewoon zien hoe ik op mijn bek ga, en dat doe ik bij voorkeur zo grappig mogelijk.”

Persoonlijke stijl

Ze schrijft verder en bij elk nieuw programma dat ze maakt, is pers en publiek lovend. Met haar persoonlijke stijl en haar expressieve karakter vangt ze de luisteraar. In haar zesde show is de muziek haar uitgangspunt. Van alle markten thuis.

Lenette van Dongen maakt het zichzelf nooit makkelijk, en dist voor haar publiek de prachtigste gedachtes op uit de krochten van haar ziel.

Televisie en musical

Ze speelt in 2007 in dé musicalhit van dat jaar: de Musical Doe Maar! Ze wordt hiervoor genomineerd voor ‘beste vrouwelijke bijrol’.

In 2012 wint ze het programma Maestro.  In 2016 nam Lenette de rol van verteller in de zesde editie van The Passion op zich, dat live werd uitgezonden op AVROTROS.

In 2017-2018 speelde zij een van de hoofdrollen in de musical Vamos. En in datzelfde seizoen bracht ze een ode aan Toon Hermans in 100 jaar Toon Hermans.

Prijzen:

  • Pall Mall Export Prijs (1993) – Tegenwoordig De Eerste Prijs
  • Annie M.G. Schmidt prijs (2004) – Een onderscheiding voor het beste cabaretlied
  • Gouden Harp (2005) – Voor de Gouden Harp komen personen in aanmerking die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek
  • Voor haar rol in Doe Maar, de musical (2007) kreeg Lenette een nominatie voor de beste vrouwelijke bijrol
  • VSCD Nominatie Poelifinario (2009) met NIKÈ. De prijs voor die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen
  • VSCD Nominatie Poelifinario (2016) met Tegenwind

Tourdata Boekingen

Lenette van Dongen 'Oeuvre'
Lenette van Dongen 'hotelkamer'
Lenette van Dongen 'Buitenleven'
Scenefoto 'Tegenwind'
Fotograaf Jaap Reedijk
Scenefoto 'Tegenwind'
Fotograaf Jaap Reedijk
Scenefoto: 'Tegenwind'
Fotograaf David Cenzer
Scenefoto: 'Roedel'
Fotograaf Jaap Reedijk

'Ik sta niet meer op het toneel om mezelf te bewijzen of voor het applaus, maar om de magie waarmee ik de zaal aan de gang kan krijgen. Dat is zo’n feest.'

-