Lenette van Dongen, bekend van o.a. The Passion - Bunker Theaterzaken
DELEN

Bio

Theatraal, gevoelig, ijzersterk en bevlogen.

Lenette van Dongen is geboren in 1958 in Zaandam. Ze volgt een opleiding tot dansdocent en start in 1980 haar eigen balletschool. Een goede start, maar ze wil verder leren. Na drie jaar lesgeven doet ze auditie voor de Academie voor Kleinkunst. Ze wordt aangenomen en verkoopt haar school. Er volgen prachtige kansen en ze grijpt ze allemaal.

“Met een aantrekkelijke combinatie van grove taal en charme houdt Van Dongen de zaal heel knap binnenboord.” (Volkskrant)

Na mee te doen in de musical ‘Tsjechov’ krijgt Lenette een beurs om in Londen een comedy stage te lopen bij Lenn Lowe. Een buitenkansje en het begin van een solocarrière op het podium. In 1993 is het eindelijk zover. Haar eerste programma is een feit. Ze krijgt lovende reacties en wint de Pall Mall Export Prijs voor haar veelbelovende talent.

Lenette van Dongen: “Ik laat gewoon zien hoe ik op mijn bek ga, en dat doe ik bij voorkeur zo grappig mogelijk.”

Persoonlijke stijl

Ze schrijft verder en bij elk nieuw programma dat ze maakt, is pers en publiek lovend. Met haar persoonlijke stijl en haar expressieve karakter vangt ze de luisteraar. In haar zesde show is de muziek haar uitgangspunt. Van alle markten thuis. Na dit programma neemt ze een jaar vrij qua cabaret. Een jaar lang geeft ze zichzelf de tijd om in de musical ‘Doe Maar’ te spelen. En niet zonder resultaat, want ze wordt genomineerd voor ‘beste vrouwelijke bijrol’.

Lenette van Dongen maakt het zichzelf nooit makkelijk, en dist voor haar publiek de prachtigste gedachtes op uit de krochten van haar ziel.

Prijzen:

  • Pall Mall Export Prijs (1993) (Heet tegenwoordig De Eerste Prijs)
  • Annie M.G. Schmidt prijs (2004) Een onderscheiding voor het beste cabaretlied
  • Gouden Harp (2005) Voor de Gouden Harp komen personen in aanmerking die zich gedurende hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek.
  • Voor haar rol in Doe Maar, de musical (2007) kreeg Lenette een nominatie voor de beste vrouwelijke bijrol.
  • VSCD Nominatie Poelifinario (2009) met NIKÈ. De prijs voor die theatermaker(s) met het meest indrukwekkende cabaretprogramma van het seizoen.
  • VSCD Nominatie Poelifinario (2016) met Tegenwind.

Wat schrijft de pers

Scenefoto: 'Roedel'
Fotograaf Jaap Reedijk

'Ik sta niet meer op het toneel om mezelf te bewijzen of voor het applaus, maar om de magie waarmee ik de zaal aan de gang kan krijgen. Dat is zo’n feest.'

Lenette van Dongen -