Tim Fransen – fotografie Tom Cornelissen
Tim Fransen – fotografie Tom Cornelissen
bg02-S

Tim Fransen

try-outs

Met zijn vorige programma won Tim Fransen een Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende cabaretvoorstelling. Met zijn voorstelling dáárvoor trouwens ook. Nu knutselt hij aan iets nieuws. Want prijzen zijn leuk en aardig, uiteindelijk begin je altijd weer van voor af aan. Op deze avond neemt hij het publiek mee in zijn nieuwe grappen, filosofische gedachtespinsels en muzikale ingevingen. Een avond waarbij Tim dingen voor de eerste keer uitspreekt en – zoals dat gaat bij try-outs – soms ook meteen voor het laatst. 

Tim zal vanaf februari 2024 in de theaters staan met de try-outs van zijn nieuwe programma.

Agenda

Toon meer Toon minder

Pers

De pers over Tim’s vorige programma De mens en ik: 

Theaterkrant: “Tim Fransen perfectioneert zijn winnende formule“ […Als geen ander kan de genuanceerde cabaretier de absurditeit in onze werkelijkheid observeren en die compleet op zijn kop zetten. “ 

Trouw (★★★★): “De mens en ik’ is een sterke voorstelling met een urgente ondertoon en een hoge grapdichtheid.’’

Telegraaf (★★★★): Als geen ander weet Tim Fransen nog altijd het banale met het intellectuele te verbinden.’’   

Volkskrant (★★★): “Tim Fransen balanceert perfect tussen ideeën en een geweldige hoeveelheid geestigheid.’’

Parool: Tim Fransen is grappiger dan ooit’’

Agenda

Toon meer Toon minder
bg01-H

Tim Fransen bewijst andermaal zijn grote klasse als filosofisch cabaretier.

Over Tim

Tim Fransen, de meest besproken debutant van de afgelopen jaren, wordt in 1988 geboren en groeit op in de Amsterdamse Bijlmer. In minder dan geen tijd is hij geworden wat hij altijd al wilde worden; schrijver, cabaretier en filosoof!

NRC

Het filosofisch cabaret van Fransen is een echte noviteit; en zoals Fransen het doet, had het wel eerder uitgevonden mogen worden.

Tim Fransen heeft een onstuitbare drang om de wereld te begrijpen. Hij wil de mens ontdekken en begint aan psychologie. Daarna wil hij de mens in een context kunnen plaatsen en gaat verder met filosofie. Hij studeert cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam in beide studies. Zijn honger naar kennis en tekst wordt gevoed, maar dit blijkt nog niet genoeg. Tim verdiept zich steeds meer in cabaret. Hij doet mee aan wedstrijden en krijgt de kans mee te werken aan verschillende programma’s. Na het winnen van het Leids Cabaret Festival 2014, wil hij meer. Hij wil niet zomaar een stand-up comedian zijn. Tim wil de kennis uit zijn studies kunnen gebruiken in zijn ontdekkingstocht op het podium.

bg_light

Mislukken en het daarna proberen te verhullen. Dat is wat ons tragische, maar wel heel komische wezens maakt, denk ik.

Tim Fransen raakt bevriend met de inmiddels overleden Denker des Vaderlands, René Gude. Samen met hem werkt hij verder aan de verdieping van zijn teksten. En dat werpt zijn vruchten af. Het publiek reageert lovend op zijn debuutvoorstelling. De ernst is de bron voor zijn humor.

René Gude

het filosofisch talent van 2015

Tim heeft de ‘Neerlands Hoop’ 2016 gekregen voor zijn voorstelling ‘Het failliet van de moderne tijd’.

Begin 2018 was hij samen met Patrick Laureij te gast bij Dit Was Het Nieuws. In datzelfde jaar gaat hij in première met zijn tweede avondvullende voorstelling ‘Het kromme hout der mensheid’. Tim wint met deze voorstelling in 2018 de Poelifinario in de categorie ‘Engagement’. Hetzelfde jaar verschijnt ook zijn boek ‘Brieven aan Koos’ bij uitgeverij Das Mag.

In 2019 schrijft Tim het essay voor de maand van de filosofie: Het leven als tragiekomedie

illustratie_1