Ton Kas in het theater! Moppentapper | Bunker Theaterzaken
DELEN

Ton Kas

*** Na de zomer ’21 pakt Ton Kas de draad weer op met de theatertour “Best of…”. Tourdata komen vermoedelijk in juni online. ***

Politiek incorrect, seksistisch, hoge grapdichtheid en anti-theater.

Ton Kas, geboren in 1959, is een rasechte Amsterdammer. Op de kleuterschool is hij al een entertainer, maar ook een jongen van de straat. Hij is rebels en ontdekt de wereld op zijn eigen manier. Na de middelbare school en vijftig bijbaantjes in één jaar is de maat vol. Ton Kas wil een andere weg in en kiest voor de toneelacademie.

Na de toneelacademie wordt het theater voer voor een nieuw perspectief. Samen met Willem de Wolf richt hij in 1984 het gezelschap Kas & De Wolf op om ‘antitheater’ te maken. Twintig jaar lang bewegen zij zich in de theaterwereld met hun eigen gezelschap. Wanneer het gezelschap ten einde loopt, start Ton met het opbouwen van zijn oeuvre in de filmwereld. Hij ontwikkelt zich steeds meer als acteur en schrijft en regisseert daar naast.

De dynamische carrière van Ton lijkt compleet. Maar niets is minder waar. Hij wil opnieuw het toneel onveilig maken. Dit keer met een solovoorstelling als moppentapper. Hij wil de kick voelen van de meligheid. Hij wil meelijwekkende tragiek gebruiken als basis voor zijn grappen en slaagt daarin als geen ander. Ton Kas is de aangewezen persoon om als cynische zwartkijker de zalen te vullen met schatergelach.

“De komische acteur, bekend van Hertenkamp en ‘t Schaep, heeft een mooi genre op het toneel gezet. Met hem is de moppentapper opgestaan die de techniek van de grap volledig doorgrondt.” (de Stentor)

Ton Kas: “Waar het primair om gaat, is dat je lacht tot je in je broek pist.”

Interview met het Brabants Dagblad

Mogen we het cabaret noemen?
Je mag het noemen zoals je wilt, maar cabaret lijkt me het meest voor de hand liggen.
Volgens Wikipedia zijn er grofweg 10 soorten cabaret te onderscheiden, van verhalend tot fysiek. Daar blijkt dus al dat ze er in de discipline zelf ook nog niet helemaal over uit zijn. Ik gok dat ik val onder de noemer ‘Nonsens cabaret’, maar het zal me eerlijk gezegd worst wezen.

Maar je hebt dus wel iets met moppen?
Ik heb iets met wat ik ermee doe: ik reduceer ze tot de kern, herschrijf ze, voeg er wat lagen aan toe, betrek ze op mezelf en maak er een chronologisch verhaal van waarin ze in hoog tempo voorbij komen. De werking ontstaat verder grotendeels door de veelheid, niet door de afzonderlijke mopjes. Beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Hergebruik is het uitgangspunt ja, maar het is niet zo dat er niets bedacht hoeft te worden. Kwam ik er maar zo makkelijk mee weg… Maar na 25 jaar oorspronkelijk werk te hebben geschreven leek het me een provocerende grap om er als motto ‘puur jatwerk’ onder te schrijven.

Je bent nu ‘die moppentapper’.
Ik heb al zoveel gezichten, dit kan er ook nog wel bij.


* STRONG language * politiek incorrect * hoogste grapdichtheid * seksistisch* vrouwonvriendelijk * sowieso onvriendelijk * puur jatwerk * 100% recyclebaar * HUMOR *


Bekend van TV

Ton Kas is o.a. bekend als Arie Balk uit ‘t Schaep met de 5 Pooten en verder van tv-series als Hertenkamp, TV-7 en de films LEK, Vet Hard, Vox Populi, De Heineken ontvoering en Plan C en recent Matterhorn, waarvoor onlangs op het International Film Festival Rotterdam de UPC Publieksprijs uitgereikt werd.

Ton Kas won een Gouden Kalf in 2008, de grote prijs van het Nederlands Film Festival, voor de ‘Beste mannelijke bijrol’ in de film Vox Populi.
Vanaf 22 december 2019 is hij wekelijks te zien als vaste gast in de talkshow Promenade van Diederik Ebingge.

Prijzen

Ook won hij drie maal de VSCD Mimeprijs. De VSCD Mimeprijs is de prijs voor de persoon of groep die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan mime in het betreffende seizoen, op het vlak van uitvoering, regie en choreografie. In 2009 kreeg Ton Kas de eerste PTa trofee voor Dwarse Denkers uitgereikt.

Tourdata Boekingen

Ton Kas 'Datingsite'

'Het gaat toch nooit om vorm, onderwerpjes, thema's of wat dan ook. Het gaat om talent. Met talent kan alles, zonder talent kan niks.'

-