Ton Kas, bekend van o.a. Hertenkamp en 't Schaep - Bunker Theaterzaken
DELEN

Bio

Politiek incorrect, seksistisch, hoge grapdichtheid en anti-theater.

Ton Kas, geboren in 1959, is een rasechte Amsterdammer. Op de kleuterschool is hij al een entertainer, maar ook een jongen van de straat. Hij is rebels en ontdekt de wereld op zijn eigen manier. Na de middelbare school en vijftig bijbaantjes in één jaar is de maat vol. Ton Kas wil een andere weg in en kiest voor de toneelacademie.

Na de toneelacademie wordt het theater voer voor een nieuw perspectief. Samen met Willem de Wolf richt hij in 1984 het gezelschap Kas & De Wolf op om ‘antitheater’ te maken. Twintig jaar lang bewegen zij zich in de theaterwereld met hun eigen gezelschap. Wanneer het gezelschap ten einde loopt, start Ton met het opbouwen van zijn oeuvre in de filmwereld. Hij ontwikkelt zich steeds meer als acteur en schrijft en regisseert daar naast.

De dynamische carrière van Ton lijkt compleet. Maar niets is minder waar. Hij wil opnieuw het toneel onveilig maken. Dit keer met een solovoorstelling als moppentapper. Hij wil de kick voelen van de meligheid. Hij wil meelijwekkende tragiek gebruiken als basis voor zijn grappen en slaagt daarin als geen ander. Ton Kas is de aangewezen persoon om als cynische zwartkijker de zalen te vullen met schatergelach.

“De komische acteur, bekend van Hertenkamp en ‘t Schaep, heeft een mooi genre op het toneel gezet. Met hem is de moppentapper opgestaan die de techniek van de grap volledig doorgrondt.” (de Stentor)

Ton Kas: “Waar het primair om gaat, is dat je lacht tot je in je broek pist.”

Stuk uit een interview met het Brabants Dagblad:

Mogen we het cabaret noemen?
Je mag het noemen zoals je wilt, maar cabaret lijkt me het meest voor de hand liggen.
Volgens Wikipedia zijn er grofweg 10 soorten cabaret te onderscheiden, van verhalend tot fysiek. Daar blijkt dus al dat ze er in de discipline zelf ook nog niet helemaal over uit zijn. Ik gok dat ik val onder de noemer ‘Nonsens cabaret’, maar het zal me eerlijk gezegd worst wezen.

Maar je hebt dus wel iets met moppen?
Ik heb iets met wat ik ermee doe: ik reduceer ze tot de kern, herschrijf ze, voeg er wat lagen aan toe, betrek ze op mezelf en maak er een chronologisch verhaal van waarin ze in hoog tempo voorbij komen. De werking ontstaat verder grotendeels door de veelheid, niet door de afzonderlijke mopjes. Beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Hergebruik is het uitgangspunt ja, maar het is niet zo dat er niets bedacht hoeft te worden. Kwam ik er maar zo makkelijk mee weg… Maar na 25 jaar oorspronkelijk werk te hebben geschreven leek het me een provocerende grap om er als motto ‘puur jatwerk’ onder te schrijven.

Je bent nu ‘die moppentapper’.
Ik heb al zoveel gezichten, dit kan er ook nog wel bij.

Voorstelling: JaBroer – onemanshow (september 2016 t/m december 2016)

Ton Kas grapt voor de sterke maag

Na het overweldigende succes van Eerste Klootviool kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven: gelauwerd toneel-, tv- en filmacteur Ton Kas, de eeuwige zwartkijker, maar wel eentje die de lach aan zijn kont heeft hangen, komt met een vervolg op zijn hilarische moppenshow. De inhoud is anders, het voornemen hetzelfde: lachen tot je scheel ziet.

* STRONG language * politiek incorrect * hoogste grapdichtheid * seksistisch* vrouwonvriendelijk * sowieso onvriendelijk * puur jatwerk * 100% recyclebaar * HUMOR *

De pers over JaBroer:

 Het Parool ****

Meesterlijke moppentapper Ton Kas verveelt geen seconde
‘’Kas toont zich opnieuw een meesterlijke moppentapper, die met zijn gortdroge voordracht zelfs van ietwat flauwe, voorspelbare bakken nog iets hilarisch weet te kneden. (…)

Dagblad van het Noorden ***

‘Zijn timing is geweldig. Het is meteen raak als hij het toneel oploopt. (…) Moppen, moppen, moppen, aan een rijgdraad van taalgrappen.’  ‘De Vrouwen hebben besloten hun gedoogzone te verruimen. Omdat de tekst ertoe uitnodigt, schrappen zij het begrip vrouwonvriendelijk even ten einde de samenkomst niet te frustreren.’

 

 

'Het gaat toch nooit om vorm, onderwerpjes, thema's of wat dan ook. Het gaat om talent. Met talent kan alles, zonder talent kan niks.'

Ton Kas -