Wilfried de Jong, bekend van o.a. Zomergasten - Bunker Theaterzaken
DELEN

Wilfried de Jong

Aanstekelijk, muzikaal, energiek, weloverwogen twijfelaar.

Wilfried de Jong, geboren in 1957 in Rotterdam, ontdekt als jongen de magie van de contrabas. De trillingen van de jazz zijn uit zijn leven niet meer weg te denken. Toch gaat hij na de middelbare school eerst naar een kibboets, begint hij aan de Sociale Akademie in Den Haag om vervolgens verpleeghulp en journalist te worden.

Wanneer Wilfried op een kinderkamp start als begeleider, ontmoet hij Martin van Waardenberg. De nieuwe metgezel blijkt perfect bij Wilfried te passen en in 1985 is het tijd voor een onstuimig vernieuwend theaterduo; Waardenberg & De Jong. Samen maken ze een fysieke vorm van cabaret dat verder reikt dan de kinderogen van het kamp en waarbij ze een duidelijke boodschap hebben: het publiek amuseren. Alles kunnen ze gebruiken. Van lijm tot skippyballen.

Wilfried de Jong: “Door op gezette tijden mijn diepste overtuigingen in vraag te stellen, houd ik de boel in mijn hoofd een beetje schoon. Sindsdien ben ik een weloverwogen twijfelaar.”

Einde samenwerking

Nadat de samenwerking met Martin is beëindigd, legt Wifried zich toe op het maken en presenteren van televisieprogramma’s voor onder andere de VPRO (o.a. Holland Sport, 24uur met, Zomergasten).

Zijn liefde voor sport komt steeds meer tot uiting. Hij begint aan een serie documentaires en schrijft later een aantal boeken.

Muzikale theatervoorstelling

Het boek De man en zijn fiets vormt de aanleiding voor een nieuwe theatershow. Samen met de muzikanten van Ocobar maakt hij een CD en een theatervoorstelling. Met dezelfde muzikanten / makers maakt hij daarna de muzikale theatervoorstelling Non Stop New York. Beide voorstellingen komen tot stand onder de bezielende aanjaging van regisseur en vriend Antoine Uitdehaag.

Wat schrijft de pers

'Door op gezette tijden mijn diepste overtuigingen in vraag te stellen, houd ik de boel in mijn hoofd een beetje schoon. Sindsdien ben ik een weloverwogen twijfelaar.'

Wilfried de Jong -