De Onzen - nieuwste voorstelling van André Manuel - Seizoen 2016-2017
DELEN

De Onzen

Datum Info Locatie Tickets
LIER
Liers cultuurcentrum
Tickets
SPIJKENISSE
Theater De Stoep
Tickets
NIEUWEGEIN
DE KOM
Tickets
HOLTEN
Stichting Kulturhus Holten
Tickets
FRANEKER
De Koornbeurs
Tickets
ARNHEM
Posttheater
Tickets
BEMMEL
Theaterkerk Bemmel
Tickets
AMSTERDAM
De Kleine Komedie
Tickets
ALMELO
Theaterhotel Almelo
Tickets
DINXPERLO
Klein Theater Dinxperlo
Tickets
WEESP
City of Wesopa
Tickets
DELFT
Theater de Veste
Tickets

De Onzen

 “De Onzen. Het 632ste programma van de zogenaamde André Manuel. In deze anderhalf durende parodie op een voorstelling gaat Manuel op zoek naar geluk. Over vluchtelingen die in ieder geval wat te doen hebben versus de Tokkies die daar ook naar verlangen. En Manuel is wars van iedere ambitie. Maar als Trump de president van de Verenigde Staten van Amerika kan worden, dan mag Manuel dit programma maken.

Het is 2017. We bombarderen de moslims in het Midden Oosten. En in de media galmt de vraag, waarom zijn ze zo boos op ons?’

André Manuel gebruikt het podium precies waar het voor is bedoeld: een plek waar je de dingen onomwonden kan zeggen.

De Pers over zijn nieuwe voorstelling ‘De Onzen’:   

NRC ★★★★: Satire van Manuel zoekt humor op gevaarlijk terrein.
Volkskrant ★★★: Onverschrokken gaat André Manuel het racisme te lijf.
Theaterkrant.nl ★★★: Grote bek als wapen tegen religieuze gekkies.

NRC

"De laatste jaren lijkt Manuel bezig met een triomfantelijke revanche, die hem vorig jaar zelfs de Poelifinario voor het beste cabaretprogramma opleverde. (…) De Onzen zet die lijn voort. Ook hier is Manuel weer de sarrende cabaretier die stellingen poneert op het scherp van de snede – waarop bij het publiek eerst de lach komt en daarna pas de vraag of de zojuist gedebiteerde kwinkslag eigenlijk een kern van waarheid bezit. Of juist de uitkomst is van een geraffineerde omdraaiing. Het is die desoriëntatie waarmee hij voortdurend de spanning creëert. (…) Een spervuur aan grappen waarin hij af en toe ook zichzelf niet spaart. “Ik ben een optimist”, zegt hij. “Bij mij zit de zaal altijd half vol.” Manuel is nu eenmaal geen pleaser, maar een pestkop.”

Volkskrant

"Onverschrokken gaat André Manuel het racisme te lijf. (…) Wat zouden wij doen als hier de oorlog uitbreekt: vluchten of vechten? De Twentse cabaretier André Manuel stelt ons deze vraag vanaf Camping Den Blanke, waar hij is aangesteld als hoofd Animatie. Deze functie past bij wat Manuel zou doen in een oorlogssituatie: De vijand recht in het gezicht uitlachen. Oorlog is theater en dat moet je niet serieus nemen. Je kunt boven je vijanden staan door het brengen van kunst, schoonheid en superieure humor. (…) Onverschrokken gaat André Manuel het racisme te lijf (…) Het is lovenswaardig hoe hij actuele thema’s als moslimterrorisme en racisme onverschrokken te lijf gaat. Het zet je aan het denken. "

Theaterkrant.nl

"Beproefd recept of niet, de inhoud van zijn tirades verveelt nooit. Ook nu niet. Hij heeft niets anders dan zijn grote bek als wapen in de oorlog tegen de onverdraagzame religieuze gekkies en eindigt even aandoenlijk als strijdbaar: je moet ze keihard in hun smoel uitlachen. Hun superioriteitsgevoel, gevoed door bijbel of koran, aan flarden schieten met superieure humor en satire. Dan eindigt de (fundamentalistische) moslim vanzelf in eenzelfde soort reservaat als de ‘bible belt’ waarin de gristelijk gereformeerden langzaam tot stof vergaan. Ja…, Manuel blijft een rasoptimist."

Twentse Courant

"Meneertje Manuel heeft een tussenvorm gevonden tussen cabaret, gesproken column en stand-up comedy. Hij is aangekomen bij een soort cabaret permanente, waarin niets vastligt, zodat hij in deze razende tijd elke nieuwe ontwikkeling meteen een plek kan geven. Elke avond actueel is zo knap."