Mijn nachten met Churchill - Bunker Theaterzaken
DELEN

Mijn nachten met Churchill

Datum Info Locatie Tickets
DOETINCHEM
Schouwburg Amphion
Tickets
RAALTE
Hof in Salland
Tickets
AMSTELVEEN
Schouwburg Amstelveen
Tickets
LELYSTAD
Agora Theater
Tickets
LEIDEN
Leidse Schouwburg
Tickets
ZUTPHEN
Theater Hanzehof
Tickets
DORDRECHT
Schouwburg Kunstmin
Tickets
TIEL
Schouwburg Agnietenhof
Tickets
IJMUIDEN
Stadsschouwburg Velsen
Tickets
DEN HAAG
Koninklijke Schouwburg
Tickets
DEN HAAG
Koninklijke Schouwburg
Tickets
AMSTERDAM
Theater de Meervaart
Tickets
ZEIST
Figi Zeist
Tickets
ZWOLLE
Zwolse Theaters
Tickets
OOSTERHOUT
Theater De Bussel
Tickets
MEPPEL
Schouwburg Ogterop
Tickets
EMMELOORD
Theater ‘t Voorhuys
Tickets
UTRECHT
Stadsschouwburg Utrecht
Tickets

Historisch getint, documentaire achtig kleinkunst programma

In Mijn nachten met Churchill probeert Nederlands enige echte stand up historyteller Diederik van Vleuten antwoord te krijgen op de vraag waarom zijn vader, in plaats van hem vertrouwelijk in te wijden in de wereld van seks, drank, voetbal en geld – de onwrikbare pijlers van het mannenbestaan -, zijn zoon liever complete redevoeringen van Winston Churchill leerde, inclusief diens stem en gebaren. En waarom hij meer dan vijftig jaar na het overlijden van Churchill bijna iedere dag, maar zeker iedere nacht aan de legendarische oorlogsleider denkt.

Zijn zoektocht naar de antwoorden voert hem op een vermakelijke, confronterende en ontroerende manier terug naar de geestgronden van zijn kleurrijke familie en het landgoed van de oude Winston zelf. In Chartwell valt het kwartje. Dus dáárom was het. Had dat meteen gezegd. Dat had behoorlijk wat nachtrust gescheeld.
Een schat aan verhalen, een smaakvol decor, stemmige muziek en dat alles in de regie van Berend Boudewijn. Dat is Mijn nachten met Churchill. Als dat niet van Vleuten’s finest hour wordt heeft hij het uitsluitend aan zichzelf te danken.

Regie: Berend Boudewijn

NRC Handelsblad: Geraffineerde meesterverteller

Diederik van Vleuten is de meesterverteller die alle verhalen aan elkaar weet te knopen met ironische terzijdes en een gestileerd soort enthousiasme voor wat hij allemaal te vertellen heeft. (…) Als een jongleur houdt hij constant vier of vijf ballen in de lucht. En zo wekt hij de indruk nog moeiteloos door te kunnen gaan met vertellen.

AD: Persoonlijke vertelling is kwetsbaar juweel

Zijn derde programma is zonder meer zijn persoonlijkste. (…) Churchill, verbeeld door een bronzen buste die in de hal van het ouderlijk huis stond, is de spil in de vertelling die de toeschouwer aan zijn stoel kluistert. En waarin de verteller wederom een markante familiegeschiedenis revitaliseert. Mijn nachten met Churchill is een juweel. Diederik van Vleuten toont compassie en emotie en is kwetsbaar als nooit tevoren.

Volkskrant: Van Vleuten vertelt uiterst vlot en geanimeerd, schakelt vloeiend tussen historisch feit, lachsalvo en doodse stilte.

Dit is een glansrijk geslaagde poging een familiegeschiedenis te verbinden met de rest van de wereld. (...) Deze prachtformule, een slimme mix van cabaret en geschiedenisles, is in ‘Mijn nachten met Churchill’ nog verder geperfectioneerd(…) Diederik van Vleuten snijdt uiteenlopende onderwerpen aan die toch op natuurlijke wijze in elkaar grijpen. Een associatieketen, noemt hij dat zelf.

Trouw: Fenomenale keten van associaties

Van het ene verhaal rolt hij in het andere, van de bouillabaisse van zijn moeder naar de legendarische uitspraken van Churchill (‘No Sports!’), van zijn vaders vijftigste verjaardag naar zijn eigen, lethargische studententijd in Amsterdam. (…) Als een dirigent weet van Vleuten de zaal muisstil te krijgen. (…) ‘Mijn nachten met Churchill’ is fenomenaal, overrompelt en ontroert.

Theaterkrant: Met ingetogen bravoure legt Van Vleuten zijn hand op de schouder van Churchill

Hij verweeft zijn persoonlijke geschiedenis met die van de wereld, zelfs lijkt hij die twee verhaallijnen op sommige momenten in elkaar te laten haken. Daarbij is het altijd spannend waar de grens tussen feit en fictie ligt. (…) Het aanstekelijke enthousiasme van Van Vleuten draagt bij aan de kwaliteit van de voorstelling, want niet alleen de inhoud, maar ook de vorm past hem als een jas.

Scenefoto: 'Mijn nachten met Churchill'
Katinka Krijgsman
Scenefoto: 'Mijn nachten met Churchill'
Katinka Krijgsman
Scenefoto: 'Mijn nachten met Churchill'
Katinka Krijgsman