Tegenwind Lenette van Dongen -seizoen 2016-2017
DELEN

Tegenwind

Datum Info Locatie Tickets
LEEUWARDEN
Stadsschouwburg de Harmonie
Tickets
LEEUWARDEN
Stadsschouwburg de Harmonie
Tickets
SITTARD
De Domijnen 02
Tickets
WEERT
Munttheater
Tickets
RIJSWIJK
Rijswijkse Schouwburg
Tickets
RIJSWIJK
Rijswijkse Schouwburg
Tickets
VENRAY
Schouwburg Venray
Tickets
NIJMEGEN
Stadsschouwburg en De Vereeniging
Tickets
PURMEREND
Theater de Purmaryn
Tickets

Tegenwind is de tiende voorstelling van Lenette van Dongen, waarin ze als geen ander de zaal met fenomenale zelfspot laat meegenieten van haar zoektocht.

Op een verlaten strand loopt een vrouw keihard te zingen, maar niemand die het hoort.

De storm jaagt haar stem voorbij de donkere wolken.
Het kan haar niet schelen, want zij zingt niet langer voor een ander!
Ze zingt omdat er eindelijk weer een lied in haar ziel klinkt.

De wind is sterk en giert om haar hoofd. Ze vecht om overeind te blijven.
Omdraaien en gemakkelijk voort geblazen terug naar waar ze vandaan komt, is geen optie.

Liever vol er tegen in met volledig verlies van schone schijn dan beeldig thuis blijven zitten!

De wind is sterk, maar de vrouw hervindt haar kracht.
Ze spreidt haar armen en lachend roept ze: ‘HA! Kom maar op, ik kan je hebben!’

Na dertig jaar lust en last, mode en meningen, gezellige drukte en onverdraagzaamheid verlaat Lenette huis en haard in de Grote Stad om in een Dorp dicht bij Zee haar rust te vinden. Terug naar de Natuur. Maar is de natuur wel die beloofde rustbrenger…? Vindt ze haar ZEN? Of houdt ze haar ZODEMIETER OP?

Multitalent

Cabaretière, presentatrice, zangeres en multitalent Lenette van Dongen laat in haar tiende voorstelling Tegenwind als geen ander de zaal met fenomenale zelfspot meegenieten van haar zoektocht.

Regie: Pieter Tiddens

Eindregie: Titus Tiel Groenestege

‘Tegenwind’ is genomineerd voor de Poelifinario 2016. 

 

Algemeen Dagblad: Lenette van Dongen in de bloei van een nieuw leven

“Lenette van Dongen toont haar publiek een 50-plusser die er mag zijn. (…) Als een van de weinigen in het genre weet Lenette van Dongen haar publiek werkelijk mee te nemen in haar vertelling. Ze neemt de zaal in vertrouwen en schept een aangenaam soort intimiteit, waarin haar verhalen perfect gedijen. Bovendien bezit ze de relativering en zelfspot die nodig zijn om een betrekkelijk serieus thema theatrale lichtheid te geven. Zo is haar geploeter in de tuin – van Dongen ontbeert groene vingers – van hoog hilarisch gehalte (..)Tegenwind, de tiende solovoorstelling van Lenette van Dongen, behoort tot de allerbeste uit haar oeuvre.”

De Telegraaf: Rug recht bij ‘Tegenwind’

“Inmiddels is Van Dongen ‘wensloos gelukkig’ en ook dat is duidelijk terug te zien in haar nieuwste programma Tegenwind. (…) Ze stuitert over het podium om al zing-zeggend aan te tonen dat het geluk haar niet is komen aanwaaien en hoe haar bucketlist een fuckitlist is geworden. (…) Met haar flexibele yogalijf kan ze met rechte rug niet alleen haar toekomst, maar ook haar theatertournee vol vertrouwen tegemoet zien.”

NRC: Clownerie van Lenette van Dongen

“Lenette van Dongen heeft wel meer terugveroverd. Op zichzelf, want dit is psychoanalytisch cabaret over de worsteling met de eigen identiteit. (…) Van Dongen is gescheiden, verhuisd van de stad naar een dorp en op haar 57ste gelukkiger dan ooit. Dat geluk wil ze delen en daarin slaagt ze volledig. Dit feelgoodcabaret heeft het effect van lichttherapie bij een winterdepressie. (…) Haar behandeling van de ‘bucketlist’ is sleets en in haar navelstaarderij walst ze over de problemen van de wereld heen. Maar daar staan veel mooie zinnetjes, doorleefde verhalen en aanstekelijke clownerie tegenover. (…) Zo gepassioneerd dat je het gelooft bezingt Van Dongen de eigenaardigheden van het dorpsleven, de lol van tuinieren en verbouwen, en een levenslange vriendschap.”

Theaterkrant: Een home maakt wensloos gelukkig

“Er is bijna geen cabaretier die het zo goed kan vinden met zijn of haar publiek als Lenette van Dongen. (…) Van Dongen weet met haar ups, haar downs, haar pech en geluk feilloos de lach uit de zaal te halen en die zaal in een oogwenk naar stilte te dirigeren met een indringend, soms persoonlijk verhaal, of een – met de iPad-app ‘garageband’ (!) begeleid – lied dat even geen lach verdraagt. Alles is hilarisch of pijnlijk herkenbaar. Haar grote kracht is dat ze ons ruim anderhalf uur uitermate op ons gemak laat voelen in ‘haar huiskamer’. (…) Een nieuw huis, een nieuw leven, een nieuwe schat, rust, evenwicht…, dat is in de regel niet zo’n interessante basis voor een fijn avondje cabaret. Maar bij Lenette van Dongen dus wel. Ook als je nog lang niet aan kleinkinderen toe bent, overigens.”

Scenefoto 'Tegenwind'
Fotograaf Jaap Reedijk
Scenefoto 'Tegenwind'
Fotograaf Jaap Reedijk
Scenefoto: 'Tegenwind'
Fotograaf David Cenzer